Sunday, July 8, 2012

Palun abi !


Niikui on niiske ja soe, tekivad taimedele igasugused haigused. Mis on punasel ploomil viga?




























Ja mis on juhtunud minu uute iiristega? Mida teha?













Ka spiraalpaju lehed kuivavad. Lehtede sees ei leidnud ma midagi.















Alguses on puu selline ja siis hakkavad lehed kuivama.
Posted by Picasa

5 comments:

  1. Iiristega on asi selge, laikhallitus, väga tavaline iiriste puhul. Kõigepealt eemalda kõik kahjustatud lehed ja leheosad Loe lisa siit . Ploomil ei saa aru, kas lontis on ainult lehed või terved võrseosad. Kui kahjureid ei ole, siis on mitu võimalust -luuviljaliste mädanik või lehemädanik näiteks.Esmaabiks ikka kahjustatud osad kõrvaldada ja siis mõelda kas keemilist tõrjet on vaja.Hansaplanti infoleht Mingi võimalus on ka juurekahjustused külma talve tagajärjel.

    ReplyDelete
  2. Iiristel pole tegu mitte ainult laikhallituse, vaid ka algava juuremädanikuga, vaata vana risoom on sissevajunud. Ma olen sellest varem kirjutanud, vt. mu eelmiste aastate juuni-juuli postitusi. Aga põhiline on see, et see risoom, mis on kunagi õitsenud või kasvatanud uued lehvikud nagu Su fotol näha on, on oma ülesande täitnud ja noored taimed ei vaja teda enam. Neid külgmisi on ta ju teinud hulgem. Kui vana risoomi funtsioon on täidetud, peabki ta hukkuma. Kui tegu on kuiva suvega, siis ta kuivab, niiske suvega hakkab mädanema. Võta väga terav nuga ja lõika kõik need vanad risoomid seal keskelt välja ja puista sinna väljalõigatud kohta tuhka. Teine võimalus, võta üles kogu sort, eemalda terava noaga noored lehvikud ja istuta uude kohta ja vana risoom põleta ära. See on vajalik siis kui ta on juba pehme ja haiseb, sest siis on mullas ka juba need mädabakterid. Aga põlema tuleb ta igal juhul panna.
    Laikhallituse tõrjet on nüüd hilja teha. keera ettevaatlikult ära kõik need pruunid lehed, kui haigestunud on ka lehetipud, lõika ka neid tagasi, aga kindlasti kolmnurkselt, sest vesi saab siis paremini alla voolata, mitte ei roni sinna lehtede vahele. Ja puista kõigile aediiristele tuhka, see sisaldab palju fosforit ja kaaliumi, igasugu mineraale pealekauba, parandab veidi mullareaktsiooni iiriste tarvis ja fosfor aitab neil paremini talveks valmistuda.
    Ploomi kohta ei oska ma öelda, aga sama pajuga on mul korduvalt selline häda olnud. Lõika kõik need haiged oksad välja ja põleta. 2 x oleme me ta maani maha lõiganud, aga seda kevadel ja ta on hästi taastunud. Uuri ka neid tugevamaid tüvesid, kui seal on säärased inetud mustad laigud, siis lõika ka need oksad altpoolt laike maha.

    ReplyDelete
  3. Ahjaa, kui lähed ühe sordi juurest teise juurde, põleta vahepeal noa tera, seda saab edukalt välgumihkliga teha.

    ReplyDelete
  4. Paju sa tõenäoliselt ei päästa, mul oli täpselt sama rida ja lõpp saabus nelja päevaga. Ei teagi, mis haigus see on. Aga võitleme edasi:)

    ReplyDelete
  5. Lugesin paar päeva tagasi sellisest koledast luuviljaliste haigusest:
    http://www.aialeht.ee/news/aialeht/taimehaigused/article.php?id=64687994
    ja veel
    http://www.maaleht.ee/news/uudised/eestiuudised/viljapuuaedu-poletama-sundiv-tobi-ohustab-eestit.d?id=23967785
    Ehk ei ole see, aga teada pole paha. Päris hull hävitaja, kui see meil levima hakkab.

    ReplyDelete