Saturday, January 14, 2012

muredest ka

Mul oli väga ilus punane pöök, äkki läksid lehed roostekarva.Kas keegi oskab arvata, millest see võib olla ja mida teha?
Ja siis ilmusid minu ühele rodole MUNAD.
Pritsisin neid ja korjasin ära. Vaatame, mis kevad toob.

3 comments:

  1. Ma tean taimehaigustest küll suhteliselt vähe ja arvan, et Sa peaksid oma murega pöörduma mõne õppeasutuse (EMÜ, Luua, Räpina) taimekaitsespetsialistide poole, usun, et nad ei keelduks abist kui tunnevad foto järgi ära, millega tegu.
    Ma arvan, et kuna pöök ei talu põuda, siis võib see häda olla põhjustatud 2 aastat kestnud põuast, eelmisel kevadel jäid vaatamata paksule lumele nii paljudki puud janusse ja sellest tingitud kahjustused ilmnevadki mingi viitperioodi pärast, tavaliselt südasuvel. Ja kui sellised kahjustused on tekkinud, on haigused ja kahjurid varmad selliseid nõrgestatud puittaimi ründama. Veidi sarnaneb see kahjustus ka vertitsilloosile (nüüd saad edasi uurida ja võrrelda), see on üsna ohtlik seenhaigus. Kui kevadel on näha, et need kahjustunud oksad ei lehti, siis tuleb nad kohe välja lõigata ja põletada, kasta puud korralikult mitmed korrad ja anda talle ka lämmastikväetist. Pritsima peab ka maapinda, sest seen talvitub mullas. Peale lõikamist näeb puu mõnda aega kole välja, aga lehtpuu taastub kenasti ja paari aastaga saad kujunduslõikusega asja korda.
    Rododendronitest tean ma veel vähem, aga tundub, et seal munas elutseb mingi kahjur, osa neist muneb õiepunga, osa tekitab endale säärased pahad. Need tuleb ära korjata ja samuti põletada, neid oleks võinud avada ja vaadata, mis seal sees on.

    ReplyDelete
  2. Äitah Muhedik.Ma arvan, et mul ongi see seen haigus.Selline oli ta mul üle-eelmine suvi.Eelmine suvi oli ta mul ühelt poolt ja tipust ilma lehtedeta,teisel pool kõik OK.Pritsisin teda Switch-iga, mis pidi seenhaiguste vastu olema. Ka kastsin teda hirmsasti(lasin pool päeva vett joosta) ja väetasin ka hoolega.Lõpuks lõikasime osa oksi maha ja tipu ka.Näis, mis tast nüüd saab.Kui ta mul see suvi ikka enam-vähem pole, võtan maha.Hirmus kahju on küll,aga, ta on mul peaaegu keset aeda ja nii ta küll ei kaunista aeda.Panen siis midagi muud,võib-olla põisenela Diabolo või Lady in Red.Mis Sa arvad?

    ReplyDelete
  3. Maha võtta jõuab puud alati, aga kui kahjustused on väga suured, siis puud ilmselt ei päästa.Kui tema teised oksad ikkagi terved on, soovitan küll veel oodata, lõikad ta kenasti tasakaalu ja saad ilusa puu. Pöökidest tehakse ju ka hekke, ta talub väga hästi igasugust pügamist.

    Päris samale kohale pole ühtki puud vist väga arukas kohe samal aastal istutada, ma ei tea ka kui laial pinnal see seen ilma puuta veel elujõuline on. Tundub, et Sa tahad punast puud või põõsast, nende valik on päris suur ja ju Sa leiad endale sobiva kui sellest pöögist enam asja ei saa.

    ReplyDelete