Sunday, January 20, 2013

Talve mured

Olen hoolega lugenud kõiki postitusi, ise aga pole midagi tarka kirja pannud. Mõtlesin, et annan ka siis märku, et olen asjaosaline.
Käsi juba liigub, mõni liigutus on küll kange ja valus, aga ma võimlen hoolega. Peaasi,et kevadeks täitsa terveks saaks. Mõtted kipuvad ka juba kevade poole, et mida uut muretseda, mida aias välja vahetada, millest üldse loobuda. Eks kevad näitab, mis talv on teinud.Üks mure on mul küll, tahan oma Annabelli välja vahetada. Soovitage, tahaks hästi ilusat , kas sinist ,roosat või punast. Koht on mul hea, tahaks teda soolotaimeks ja mitte väga suurt.
Teiseks tahaks teada kas see praegune päike ka liiga teeb päikest kartvatele taimedele? Kas peaks juba neid katma?
Meil pole üle 10 kraadi külma olnud, lund on minu arust ka piisavalt. Seal lõunapool on ikka päris külmi ilmasid olnud. Loodame,et enam ei tule ka, kuigi ka märtsis on olnud väga külm.
Igatahes päike annab lootust, et varsti ta tuleb, see kevad!

10 comments:

  1. No näed, pühade ajal olin arvutist eemal ja alles nüüd näen Su kaarti ja häid soove ja neid on ka praegu hea lugeda :)
    In küll meil korralikku külma olnud ja ilmselt tuleb teda ka veel, siiani on loodus puid hästi kaitsnud, krõbeda külmaga on puud olnud ikka härmas.
    Eks see päike ikka teeb juba kahju, mul on kõik sellised, kes kevadel kannatada võivad saada, istutatud nii, et neid pole vaja varjutada. Kui nad Sul lagedal on, tuleks küll varjutuskangad kohale panna, aga neid ei tohi panna vahetult puudele, see võib rohkem kahju teha kui päike.

    Annabelle on puishortensia, ta on ilus küll, aga kipub laiali vajuma. Vaata mõni seisukindel aedhortensia, nende valik on üüratu suur. Valiku pead küll ise tegema, internetis leiad piisavalt teavet nii kõrguste kui laiuste suhtes, kui tahad mõne konkreetse sordi kohta küsida, siis saan küll aidata, neid on valgeid, rohekaid, roosasid, punaseid, osa säilitab värvi, enamasti nad õitsemise lõpupoole muutuvad värvilisteks, kõik on nad talvekindlad. Sinised on ainult laialehiste hulgas. Kui tahad madalat pead kevadel vaatama, mida Aavikuemand pakub, tal tulevad müüki külmakindlad sordid, aga ega meil ju nendega veel mingeid kogemusi pole, vaatame alles, mismoodi nad end ülal pidama hakkavad.

    Käele paranemiseks jõudu!

    ReplyDelete
  2. Kuna Sul on lubjarikas pinnas, siis sinisele ei ole ehk mõtet panustada. Sinist soodustab hapu. Minul igatahes sügisel soetatud laialeheline sinine, mis talvituma peaks, muutis ikkagi õiekerade värvi mõni aeg peale puhkemist roosakaks ja edasi juba rohekaks - ometi kastis vihm ja lisatud muld oli hapukas. Üldpilt seega mitmevärviline, sest õied ei puhke korraga. Ja ma ei loodagi, et ta minu aias ise hakkaks püsti seisma. Mina soovitaks ikka ka aedhortensiate hulgast valida (H.paniculata).

    ReplyDelete
  3. Kui nii võtta, siis jaanuari on jäänud vaid 9 päeva ja siis veebruar ka otsa. Külmasid tuleb paraku veel, aga erinevalt sügisest liigume ju tõusvas joones.

    ReplyDelete
  4. Mina ei vahetaks täiskasvanud Annabelle´i küll millegi vastu, kui teda õiges kohas kasvatada ja natuke toestada, on tema hiigelõisikud ikka imelised. Siniseid, rohelisi, roosasid ja punaseid laialehelisi tuleb meile müüki, aga nagu Muhedik õieti ütles, kogemus ju veel puudub. Tootja väitel on nad absoluutselt külmakindlad kuni -25 kraadi, meil kipub vahel ikka külmem olema.

    ReplyDelete
  5. See -25 on ilma lumeta, lume all nii madalale t-d ei lange. Aga ma arvangi, et maapealsed osad külmuvad mingis ulatuses siiski igal aastal. Põõsastel ei kujuta see endast katastroofi, sest nende aastakasvud võivad olla vägagi pikad ja hortensia õitseb teatavasti ju ka sama aasta pungadest, nii, et ka õisi peaks igal aastal nägema. Laialehine pole mitte kuskil täiesti seisukindel, vt kasvõi Inglismaal tehtud fotosid, neid ei toestata, vaid valitakse kohad, kus nad saavadki end veidi pikali visata ja suurte rühmadena on nad alati ilusamad kui üksikpõõsana. Vt kevadel aiaäride lehti ja tee oma valik ikka aedhortensiate hulgast

    ReplyDelete
  6. See võib olla väga loll küsimus,aga tahan teada mis vahe on Ever Forever ja Endless Summeril.Ja kas kõik aedhortensiad on külmakindlad? Mulle on jäänud silma Vanille Fraise.Minu Annabelle on maja ees kõrgendikul, see ei ole talle hea koht minu arust, ta ei ole seal enam ilus.

    ReplyDelete
  7. Ükski küsimus pole kunagi loll :) Need on erinevate sortide nimed, külmakindlate laialehiste sortide aretusel oli Endless Summer esimene külmakindlatest ja sealt aretati edasi terve seeria neid Endlesse, teine oli see Forever seeria, millele lisati sortide eristamiseks Ever ja Blue jne. Viimasel ajal ongi sedasi ja mitte ainult hortensiate juures, vaid ka nt. lumeroosidel jt, et üks külv on üks seeria, sageli on seeriates sordid eristamata, lisatakse vaid värvi nimetus. Aedhortensiad on küll kõik külmakindlad ja see Vanille Fraise on väga ilus, ilusad roosad või punased on ka Magical Flame, Mega Mindy, Wims Red, Pinky Winky, oh ja neid on väga palju veel

    ReplyDelete
  8. Olge te tänatud, hakkan otsast uurima.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kui oled üle lugenud Thela ja Muhediku sügisesed hortensiapostitused, võid pilgu heita ka siia lehele , kuhu panin sügisel kirja infot parajasti müügis olnud hortensiate kohta uuele naabrinaisele, kes soovis meie varjulisele krundie omalt poolt mõned hortensiad lisada (ei jõudnud siiski veel sügisel). Nagu märkad, hortensiad muudavad värvi. Välja arvatud mõned üksikud, kes jäävad lõpuni valgeks. Ka Vanille Fraise alustab rohekasvalgelt. Erinevalt mitmetest teistest, kelle roosa või punane on kohe roheka või pruunika alatooniga, näitab Vanille Fraise mingi aja puhast roosat tooni. Kui koht ei ole küllalt valge, tekib temalgi lamandumisprobleem (või siis et maa poole kaldumise omadus). Hõredamate õisikutega sordid seisavad üldiselt paremini püsti nagu ongi arvata. Ka pikk õitseaeg on plussiks kui see on eraldi mainitud.

      Delete
  9. No Sul, Tii on ju täitsa kontrolltöö tehtud! Vaatasin neid ja mujalt ka juurde. Praegu olen välja valinud Wims Red, kuna on väga varajane õitseja ja püstine, ka koonuseline õis mulle meeldib.Teiseks Pinky Winky, omadused umbes samad. Raske on kui on nii suur valik.Aga Sulle, suur tänu!

    ReplyDelete