Thursday, March 8, 2012

kapsamaa

Jäin eelmine aasta oma kapsamaast ilma.Mul on 1800 ruutmeetrit maad, sellest osa on põhjapoolne ja künka taga.Maa , mida kasutasin kapsamaaks, müüdi maha. Minul on ainult iluaed , kuhu mingi peenar ei sobi.Aga isu oma salati, tilli ja teiste maitsetaimede järgi on suur. Nüüd leidsin(oma arust) lahenduse.Ostsin suured keraamilised potid ja külisin sinna.Kavatsen need panna keset aeda päikese kätte.Külisin pikeerimis ja külimis mulda.Nüüd küsin:kas pean nad ka ümber pikeerima, kui ei, siis kas pean neid ka kunagi väetama ja kui, siis millega ja ei tea, kas üldse sealt midagi tuleb ja kas aeda sobib.
Olen ettekasvatamise suhtes väga võhik kuna mul ei ole kasvuhoonet.Nüüd sain veranda ja seal paistab neil head tingimused olema.
Mul on lumikellukesd juba väljas.Las veel kasvavad, siis tuleb pilt ka!

9 comments:

  1. Meie aias on lumikellukeste kohal veel 30 cm lund :S

    ReplyDelete
  2. Hehee, kui sa arvad maitsetaimed nii ilusaks, et sobivad oma anumatega kesksele kohale su krundil (ongi ju ilusad!) miks sa siis arvad, et iluaia peenardesse kuidagi ei sobi. Muidugi on väga hea, kui supiroheline köögi lähedalt võtta on. Selle salati ja tilli, mis praegu külvad, jõuad veel oma verandal söögikõlbulikuks kasvatada ja äragi süüa. Kui tahad midagi kohe soojemate ilmade saabudes õueanumatesse asustada, võiksid need eraldi kassettidesse-potsikutesse külvata või pikeerida õige noorelt. Suurema taimena enamik neist ei armasta paljasjuurseid ümberistutusi. Ega see potsikuaiandus niiväga peenramajandusest ei erinegi, ainult et kastmisega peab hoolikam olema. Võta hästi suured anumad, siis muret vähem. Ja noh, kui minul oleks 1800 ruutmeetrit ainult iseenda planeerida, siis ...
    Edu sulle! Tii

    ReplyDelete
  3. Pikeerimisega on nii, et see oleneb sellest, mida kasvatada tahad. Salat, till, porgand, hernes jpm ei vaja pikeerimist, aga pikema kasvuperioodiga tomat ja kapsas näiteks küll, sest nad kasvatavad siis ka parema juurekava.
    Need potid ei pea sugugi ju keset õue olema, neid saab väga ilusasti ja uhkesti grupeeritult terves aias laiali laotada.
    Ja osa köögivilja võib rahumeeli lillepeenardes ilutseda, mina saan esimese tilli just sealt, kunagi on ta sinna end külvanud ja hästi sisse seadnud, tema rohekaskollane õisik sobib suurepäraselt kirjude õite vahele. Lillede vahel on head veel erinevad salatid (sarnanevad populaarsetele helmikpööristele või tiarellidele:D), lehtpeet, petersell. Olen näinud aeda, kus hernes kasvas keset lilli püramiidideks kokku seotud tokkidel ja selline rütmimuutus istutusalas nägi väga hea välja. Püsikute vahel pole hea kasvatada juurköögivilja, eriti kartulit, nende ülesvõtmisel rikud ka püsikute juuri, aga kui vahemaad puhmikute vahel on suured, pole seal ka porgandil häda midagi. Mõtle ainult, kelle lehestik kellega sobiks. Köögiviljade lehestik pole sugugi halvem kui nn kultuursete lehtdek-te taimede oma Me oleme lihtsalt veidi mingites eelarvamustes kinni ja harjunud sellega, et maad on priisata.

    ReplyDelete
  4. Muhedikule!Tänan Sind! Mul on aed nii tihedalt püsikuid täis( ahnus, ikka see ahnus, aga nii palju on ilusaid ja eriti huvitavaid taimi), et mulle ei mahu kuhugi vahele MITTE KUI MIDAGI).Aga katsetama hakkan ma ikkagi!

    ReplyDelete
  5. Maitsetaimede istutamine lillepeenrasse on väga hea soovitus. Olen talvel vaadanud rohkesti aiapilte ja seal oli tihti mõni kapsas istutatud lillede vahele...väga põnev.

    ReplyDelete
  6. Minul on külvi ja pikeerimismullaga selline kogemus, et kui sinna taimed pikemaks ajaks jätta peab väetama ka. Jõudsama kasvuga taimedel olid umbes kuu ajaga varud otsas, samas see oleneb võib-olla ka firmast. Eelmisel aastal kasutasin natuke orgaanilist vedelväetist (mingi vermikomposti leotis vist oli), aga hiljem istutasin söödavad taimed ikka rammusamasse mulda. Edu katetamisel :)

    ReplyDelete
  7. Kastimajandus muide on ka lahe. Mul oli eelmisel aastal kast õunapuu all-ümber ja kurk ronis mööda puud üles ja kandis ka hästi.
    Kasti alumise poole saab täita igasuguse loodusliku prahiga ja kärab küll.

    katsetasin toru ka, aga seal kippusid maasikad nt kuivama, malmtoru oli. Lillhernes kasvas küll.
    põnevat katsetamist :)

    ReplyDelete
  8. Kastimajandus muide on ka lahe. Mul oli eelmisel aastal kast õunapuu all-ümber ja kurk ronis mööda puud üles ja kandis ka hästi.
    Kasti alumise poole saab täita igasuguse loodusliku prahiga ja kärab küll.

    katsetasin toru ka, aga seal kippusid maasikad nt kuivama, malmtoru oli. Lillhernes kasvas küll.
    põnevat katsetamist :)

    ReplyDelete
  9. Mida võis Tsiil mõelda selle all, et katsetas toru ka ja et lillhernes seal hästi kasvas. Kuidas see käib? Torus kasvatamine? Oskab keegi aidata?

    ReplyDelete